058 3000 150 jabixhus@gmail.com

Nieuws

U kunt ook zich hier ook opgeven voor de nieuwsbrief via e-mail. Deze wordt ongeveer om de twee maanden verstuurd.

In onze kloostertuin organiseren Therese en Tineke zondag 16 mei een kindermiddag ( bij slecht weer binnen in de eetzaal). Als jij of jouw kinderen ook mee willen doen laat het ivm coronaplanning liefst even van te voren weten . Of via het door de bus doen van het formulier of door een mail met de antwoorden op de vragen naar www.jabixhus@gmail.com
Als het nu niet uitkomt , maar je een volgende keer wel graag een uitnodiging wilt ontvangen kun je dat natuurlijk ook doorgeven

Jabixhûs werkt samen met de Doopsgezinde kerk , de Vitusparochie en de Jacobijner kerk aan een Vastencactie. De tijd van 40 dagen tussen Carnaval en Pasen is ook Vastentijd. Een periode van onthouding en bewustwording, loslaten van dagelijkse beslommeringen om tot de essentie van het (gelovige) leven te komen. 

Veel mensen willen wel duurzamer leven. Maar hoe doe je dat? Wat kun je zelf doen? Heel praktisch: in deze  40 dagen nodigen we iedereen uit om minder verpakkingsmateriaal en wegwerpplastic te gebruiken en samen te ontdekken hoe dat bevalt.
Voor deze vastentijd is een boekje ‘Plastic Vrij Vasten’ gemaakt . Dit boekje bevat tips en ideeën om ons op weg te helpen en nieuwe dingen te laten ontdekken.

Enkele voorbeelden:

– neem je eigen broodzak mee naar de bakker:
– gebruik verpakkingsmaterialen nogmaals;
– bestel en haal je voedsel bij de streekboer (www.destreekboer.nl);
– geef cadeautjes “voor een tweede leven” uit eigen boekenkast of van de kringloop;
– bak zelf de lekkerste krombroodjes en broodhaantjes voor de stokken van Palmpasen.

In het boekje ‘Plastic Vrij Vasten’ staan ook aantal inspirerende activiteiten, zoals: een wandeling om plastic uit de natuur te verzamelen: “Plandelen” – plastic wandelen oftewel: “Rommel Rinne” – dinsdag 19 maart (13.30 uur start bij Swettehiem).

Jabixhûs verzzorgt een workshop op 10 maart om 1499 uur: Vasten maakt gelukkig!?

Een overzicht van meer activiteiten: https://plasticvrijvasten.my.canva.site/

 

21-28 januari is de Internationale week van gebed weer. Daar doen we in Leeuwarden met heel veel kerken aan mee. Jabixhûs verzorgt ook een prayernight met jongeren . Kerk Overstag zorgt op donderdag voor een aanbiddingsavondmet veel muziek.

Kom ook langs en voel je verbonden met heel veel Christenen over de wereld. 

Kom op 23 september naar het Wijkfeest Vlietzone!
Iedereen is welkom. Of je nou uit de wijk komt of niet; er is genoeg te doen.
Bewoners showen hun talenten, artiesten treden op, je kunt meedoen met workshops en lekker eten.
Ook zijn er kraampjes te vinden van diverse culturele aanbieders!

Datum: 23 september 2023
Tijdstip: 15:00-21:00 uur
Locatie: diverse locaties in en rondom Jabixhûs, Vijverstraat 2

23 september 1500-2100 Wijkfeest Vlietzone!

Vorig jaar hebben we op burendag een heel gezellig klein festivalletje georganiseerd als Jabixhûs. Dit jaar werken we samen met meerdere organisaties in de buurt en wordt het een heel wijkfeest! De tuin van Jabixhûs is een van de muziekpodia. Daarnaast zijn er dans- en kinderactiviteiten in het park en hele leuke workshops.

We zoeken nog wel wat vrijwilligers voor het festival , dus kijk eens of je mee kunt helpen . Een paar uurtjes maakt al veel verschil!  Kijk of er iets is dat bij je past

Wijkfeest Vlietzone – vrijwilligerswerk bij Stichting Jabixhus – Cultuurvrijwilligers.nl

 

 

Doe goed, zoek recht

Ook dit jaar regelen de kerken in Leeuwarden met elkaar, dat er elke avond in de Week van gebed voor eenheid van 15-22 januari een gebedsuurtje georganiseerd wordt aan de hand van het thema van de gebedsweek. Dat is dit jaar: “Doe goed, zoek recht”. Hierover worden teksten gelezen en wordt op verschillende manieren gebeden voor de gebedsonderwerpen van die dag. De ervaring is, dat het zeer bemoedigend is om dit met mensen van verschillende kerken te doen. Het is daarom ook mooi om te zien, dat dit jaar in Leeuwarden de meeste kerken het gebedsuur voor het eerst ook samen voorbereiden met een kerk uit de buurt om zo te laten zien, dat ze echt verlangen naar het beleven van die eenheid in Christus. Elke avond is apart te bezoeken, maar u mag natuurlijk ook de hele week mee doen.

Jabixhûs doet mee met het huiskamerfilmfestival!   In totaal 7 programma’s op 13, 14 en 15 oktober , waarvan 2 voor kinderen.

Voor de kinderfilms kosten tickets €2,50 en voor de andere €6,50

Dat is inclusief popcorn en drinken.  Meer info op www.huiskamerfilmfestival.nl

 

c

Lever je tijdschriften in bij Jabixhûs!

Ook dit jaar werken Exodus en de kerken van Leeuwarden samen in een actie voor de gevangenen in de Marwei. Deze keer worden tijdschriften ingezameld voor de mannen. Door de coronamaatregelen hebben zij dit jaar vrijwel geen bezoek gehad en werd de bibliotheek gesloten. Daarom zijn tijdschriften nu extra welkom. Omdat veel kerken nog niet regelmatig open zijn, zijn er in de maand juni drie inzamelpunten:  Stadsklooster Jabixhûs, Vijverstraat 2 ( elke dag) ,boekwinkel Ljocht , Kelders 11 (winkeltijden), de Stadskerk, Troelstraweg 147 a (dinsdag en donderdag van 9.00-16.00 uur, zondag 9-13) .

 Ze mogen gelezen zijn. Wel graag een beetje recent. Hobby , sport en andere interessante opbouwende tijdschriften zijn welkom. Ook Engelse of anderstalige tijdschriften zijn welkom.

 

 

Kinderactiviteit

Zondagmiddag 16 mei organiseren Therese en TIneke een kinderactiviteit in onze kloostertuin! ( bij slecht weer binnen)
ivm coronaproof organseren graag van te voren even aanmelden als je kinderen mee willen doen. Je kunt het aanmeld formulier printen door erop te klikken en door de bus doen, maar je mag ook een mailtje sturen met gegevens nar jabixhus@gmail.com of een appje naar 0646172617
Als je deze keer niet uit komt maar wel graag een volgende keer uitgenodigd wilt worden kun je dat op dezelfde manier doorgeven

gebedsweek 2021

De gebedsweek ging niet zoals gepland. We moesten het stadsklooster sluiten omdat alle bewoners corona hadden. Gelukkig kon de challenge met concrete creatieve opdrachten binnen en buiten voor gezinnen en jongeren wel door gaan. Laat je inspireren en download de challenge . Ook na de gebedweek nog heel goed te doen!

Posteractie “Sporen van hoop” in Leeuwarden

Voor de donkere dagen rond Kerst en Oude en Nieuw hebben de kerken in Leeuwarden samen een simpele actie bedacht om een beetje licht te brengen.
Er is een mooie bemoedigende poster van Leeuwarden gemaakt. De bedoeling is dat zoveel mogelijk mensen deze downloaden en printen en vervolgens op hun raam plakken.
Bij de poster kan iedereen dan zelf iets in de vensterbank zetten, wat voor hem of haar symbool staat voor de hoop, die het geloof geeft. Dat kunnen vier adventskaarsen zijn, een kerststalletje, een engel of een ster, maar het mag ook iets heel anders zijn of iets dat zelf gemaakt is.
Zo kun je, als je alleen of met je gezin gaat wandelen, speuren naar deze tekens van hoop in de vensterbank. Net zoals in het voorjaar naar de beren.
Doe mee en wees creatief ! En ken je mensen die zelf geen printer hebben , maar hier wel aan mee willen doen, print dan wat extra uit en doe ze door de bus. De poster is te downloaden op www.geloven058.nl of hiernaast.

 

 

Open dag voor Kollumerzwaag/Veenklooster 25 januari

Open dag voor Kollumerzwaag/Veenklooster 25 januari

Wat een gezellige middag was dat! De hele middag kwamen er oude bekenden langs uit Kollumerzwaag en Veenklooster. Jaren hebben ze meegeleefd met de voorbereidingen en plannen en nu konden we ze laten zien hoe de dromen werkelijkheid geworden zijn.

Valentijnsmaaltijd 14 februari

Valentijnsmaaltijd 14 februari

We hadden een mooie gift gekregen en wilden die graag delen. Daarom hebben we met Valentijn een gratis diner georganiseerd voor mensen , die al heel lang niet uit eten geweest waren i.v.m. een krappe beurs. Via de Facebook Weggeefhoek 058 hadden zich in een mum van...

Beeld en maker even herenigd

Beeld en maker even herenigd

Tijdens de open dag kwam ook Dick van der Zwaag langs, de beeldhouwer, die het beeld van de voeten in de gebedsruimte gemaakt heeft. Zo kon ik hem de vraag stellen, die me al heel vaak gesteld was , maar waar ik het antwoord niet op wist : “Is het beeld uit één stuk...

24 uurs gebed Nieuwjaar

24 uurs gebed Nieuwjaar

Elke eerste woensdag van de maand is er om 20.00 Stadsgebed. Nu Nieuwjaar daarmee samenviel leek het ons mooi een estafettegebed van 24 uur te doen met mogelijkheid voor creatief gebed. Ca 35 mensen deden mee om te bidden voor de stad en onze...

Geluksroute Leeuwarden

Geluksroute Leeuwarden

Helaas uitgesteld ivm corona .... Op 21 en 22 maart staat Leeuwarden weer bol van de geluk-activiteiten. Daar doen wij samen met de bovenburen enthousiast aan mee ! het programma groeit nog ,maar er is al van alles bedacht Geluk-verhalen: verhalen over geluk ,...